Inspirerande morgon

Idag höll vi en inspirerande frukostföreläsning tillsammans med Senab. Med människan i fokus presenterade Senabs arbetsplatsstrateg Tomas Götesson, vad vi ska tänka på i framtidens kontor och pointerar hur viktigt det är att lyfta fokus från lokalen till den faktiska medarbetaren som ska arbeta där. Efter föreläsningen tog vi med besökarna ut på ett svindlande studiebesök på The Point.

Senab är en av Nordens ledande leverantörer av inredning för offentlig miljö med fokus på kontor, hotell, restaurang och butik. I över 40 år har de hjälpt företag i den kreativa processen av interiöra lösningar.

Miljöer för det enskilda företaget

Senab finns till företagets hjälp långt innan de flyttar in på det nya kontoret vilket helt harmoniserar med The Point´s profilering gällande att utformning av kontorslokalerna ska ske i samråd med den framtida hyresgästens önskemål. Alla företag har sitt eget varumärke och framtoning att ta hänsyn till och det är ett arbete som vi också ser fram emot med stor glädje. Att tillsammans med våra hyresgäster kunna skapa den planlösning med de attribut som passar just det enskilda företaget.

Utmaningarna på vägen mot det perfekta kontoret

Senab vill också vara med tidigt i processen för att kunna vägleda kunden till den bästa verksamhetsanpassade arbetsplatsen, hur komplext projektet än må vara. Vad varje företag måste tänka på är att få med sig sina medarbetare ”som måste se nyttan med något nytt”, enligt Tomas. Att bena ner förändringarsprocessen och fokusera på syftet är viktigt, men man får inte heller glömma bort att det finns en hel del utmaningar och farhågor på vägen. Kan man reda ut och få med medarbetarna under den strategiska processen som en förändring innebär så har man vunnit mycket, men enligt Tomas så ”måste man också ha ett öppet sinne för att förändra kontinuerligt eftersom både människan och förutsättningarna förändras med tiden, vilket då innebär att arbetsplatsen också bör förändras.”

Promenad till kaffemaskinen

Tomas talar åter igen om vikten av människorna i kontoren. Hur viktigt det är att rumsindelningar och inredning kan skapa fler spontana möten, för det är just i de spontana mötena som kreativitet kan uppstå. Det är viktigt att i framtiden tänka på flexibilitet och zonindelning, att man faktiskt kan ha alla aspekter av kontor dvs. en mix av öppna landskap, fasta platser, rörliga platser, stängda kontor, tysta rum, stora och små mötesrum osv. Inte heller bör man glömma bort hur viktigt det är att tänka på medarbetarnas hälsa, såsom en väldigt enkel sak som att placera kaffemaskinerna lite längre bort för att få medarbetaren att röra sig lite längre och även här skapa en chans till fler spontana möten. Gällande digitaliseringen så är det lika viktigt att allt fungerar lika bra överallt på kontoret och samarbetet med IT är en otroligt viktig aspekt.

Arbetet med att ta fram framtidens kontor börjar väldigt långt innan flytten och även långt innan man bestämt inredningen. Tillsammans med Senab ville vi med dagens inbjudan kunna inspirera de inbjudna gästerna i jakten på framtidens perfekta kontorslokal anpassat för just deras företag. Vi hoppas förstås att framtiden blir på The Point, som om drygt nio månader slår upp dörrarna till sina första kontor och därmed blir Öresundsregionens högsta kontorshus.