Kontoren blir allt mer yteffektiva – och mer personliga

Kontoren blir allt mer yteffektiva – och mer personliga

Per-Joel Wessman är projektchef för Peab Fastighetsutveckling Syd. The Points närhet till kontinenten, Malmö city och inte minst grannen – Quality Hotel View är starka kort, menar han. FOTO: The Point

Per-Joel Wessman arbetar med att planera och skräddarsy lokaler för hyresgästerna i The Point. Det senaste halvåret har han märkt av ett ökat tryck efter att få hyra kontor, många medarbetare vill komma tillbaka efter två år med mest hemarbete.

– Det är lite tidigt att säga men vi upplever att det är ett sug efter nya fräscha lokaler, säger Per-Joel Wessman, som är projektchef för Peab Fastighetsutveckling Syd.

– En del vet precis vad de behöver, men för dem som vill ha hjälp så skissar vi fram en produkt utifrån ett möte med dem. Vi kan ofta hjälpa dem att hitta en yteffektiv lösning. En av våra styrkor är att vi har konferenshotellet Quality Hotel View bara en hissresa bort, säger han.

Det gör att man kan spara in på outnyttjade ytor som stora konferensrum som bara används en gång i månaden och istället använda hotellet när det behövs. Dessutom är en av The Points hyresgäster coworkingföretaget Regus, som kan erbjuda extrakontor.

–Då kan man hyra in sig på extra arbetsplatser i samma byggnad vid toppar i verksamheten. Det är bra hjälpmedel hos The Point som ger flexibilitet.

Det har gått trender i hur kontor har utformats: långt tillbaka hade de flesta egna kontorsrum, sedan blev det bara öppna kontorslandskap, men nu är det mer en mix med tysta projektavdelningar och öppna ytor för teamwork där man träffas och pratar, säger Per-Joel Wessman. Dessutom har den snabba utvecklingen inom digitalisering som pandemin drev på påverkat utformningen av kontoren:

– Vi har mycket mer krav på mindre rum där man kan gå in och ta ett snabbt videomöte, istället för stora rum där alla samlas. Och det har ju också en miljöaspekt: man tar ett möte och kopplar upp sig mot Stockholm istället för att flyga dit.

Många vill behålla flexibiliteten efter pandemin

Per-Joel Wessman tror att pandemin har förändrat hur vi jobbar för en lång tid framöver:

– Det vi hör när vi sitter och pratar med kunder är att det kommer fortsätta att vara flexibla arbetstider och placering. Människor har inte riktigt mått bra av att bara sitta hemma, man saknar att komma tillbaka och träffa folk och mötas på arbetsplatsen, men man har också vant sig vid flexibiliteten. Att jobba hemma har gjort vardagslivet enklare med förskolehämtningar och liknande, det vill de anställda ha kvar, men samtidigt få mötet med kollegorna.

Många företag vill nu också göra sina kontor mer personliga, ombonade och ge samma känsla oavsett vilket av företagets kontor de anställda arbetar på:


Per-Joel Wessman jobbar tätt tillsammans med kunderna när det är dags att plan
era lokalernas uppbyggnad och inredning. FOTO: The Point

– Vissa använder samma färgpalett på alla sina kontor oavsett om de ligger i Malmö, Stockholm eller Umeå, så att man ska känna igen sig oavsett var man är. De identifierar sitt bolag i formspråket på kontoren för att skapa en gemenskap och yta som personifierar varumärket för dem som arbetar där.

En annan stor fördel med The Point är placeringen precis vid stationen i Hyllie, säger Per-Joel Wessman.

– Att man handlar mindre på köpcentrum och istället beställer hem, det är en trend som kommer hålla i sig, men det måste fortfarande vara lätt att komma in till jobbet, och då är vårt läge perfekt för att pendla med kollektivtrafik. Vi har Köpenhamn, Malmö och hela Skåne på nära avstånd.

 

Denna artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio. Du kan även läsa den här: https://www.sydsvenskan.se/2022-03-07/kontoren-blir-allt-mer-yteffektiva–och-mer-personliga